Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.

Pořizujeme krb

Pořizujeme krb - Úvod 

moderní krb s černým mramoremRozhodli jste se pořídit krb do domácnosti, ale nevíte jaký správný krb či krbová kamna vybrat?… rádi vám pomůžeme.

Na začátku si musíte ujasnit, k čemu bude krb sloužit. První možnost máme, zvolíme-li krb jako hlavní zdroj tepla pro domácnost, čímž se dá ušetřit za teplo značné množství nákladu. V průměru domácnost vynaloží za topnou sezonu okolo 35tis Kč. Kdežto pokud zvolíte vytápění pomocí krbu či krbových kamen, zaplatíte v průměru 15tis Kč.

Další možností je krb využívat k občasnému zatápění a kterým ušetříte nějaký ten nemalý peníz za teplo.

Ať tak či onak je krb dominantní estetický a prestižní doplněk, kterým dům uděláme útulnější a získá si obdiv přátel při přátelském posezení, rodinné večeři a nebo zábavě.

Pořizujeme krb část 1. – Provedení krbu

Na trhu máme širokou škálu druhů, záleží jen na vás, jaký vám padne do oka a do vašeho interiéru. Mezi hlavní specifikace patří způsob provedení prosklení, mechanismus otvíraní a použitý materiál.

Prosklená část krbu nám zajišťuje nerušený pohled do plamenů. Mezi základní provedení si uvedeme nerozšířenější čelní prosklení dále pak rohové prosklení levé nebo pravé, rovnostranné a trojstranné.

mramorový portálový krbrohový moderní krbmoderní krb

U pohledového skla máme možnost u vybraných modelů pořídit dvojité prosklení, které zvyšuje izolační vlastnosti. Dále zmírňuje působení sálavého tepla přes pohledové sklo. V malém prostoru zabraňuje přehřátí místnosti. Zároveň udržuje větší teplotu v ohništi, tím napomáhá udržovat pohledové sklo čisté.

U otevíracího mechanismu máme na výběr buď klasické otvírání, nebo nahoru výsuvná dvířka, která šetří prostor v interieru.

Na závěr tu máme, krbové vložky z různých materiálů… na výběr jsou litinové nebo ocelové.

Pořizujeme krb část 2. – Výkon

Nyní se podíváme, jaký budeme potřebovat výkon u krbu.

Výkon krbové vložky nebo kamen je hlavním aspektem kvalitního vytápění domácnosti. Pokud zvolíme slabý krb, efektem je naše snaha přitápět a tím přetěžovat krb, abychom docílili požadovaného tepla. Následným zatěžováním krbového ústrojí může zapříčinit poškození teplem namáhaných částí. Naopak pokud zvolíme příliš velký výkon, budeme krb dusit přívodem vzduchu, které zapříčiní nedokonalé spalováni. Ve spalovacím prostoru se nám bude tvořit dehet, který se bude usazovat na skle a bránit čistému výhledu. Také nám bude zanášet komín a kouřovod.

 

Co se výkonnosti týče je obecně počítán 1KW na 20m³ u staršího nezatepleného domu. Až 40m³ u nové stavby, ovšem každý krb v domácnosti je jedinečný a proto je lepší projednat vše s odborníkem.

V případě zájmu, se obraťte na Krby Nejdl, kde vám rádi poradíme a vypracujeme návrh s vizualizací

Pořizujeme krb část 3. – Rozvod tepla

K dobrému rozvodu tepla po domácnosti se budeme rozhodovat ze dvou možností, teplovzdušném nebo teplovodním vytápění. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Výhodou teplovzdušného rozvodu je určitě snažší instalace a rychlá aplikace tepla po zatopení. Tento způsob je vhodný především pro chaty, chalupy nebo domácí občasné přitápění. Pokud se rozhodnete využít teplovzdušný rozvod pro hlavní vytápění domu, můžete instalovat cirkulační systém, který bude dodávat teplo do celého domu a při instalaci filtrů nám bude čistit vzduch v domě.

U teplovodního vytápění na rozdíl od teplovzdušného je prodleva mezi zatopením a účinností delší. Avšak výhodou je přestaneme-li nadále přikládat, teplo se drží v domě déle díky akumulaci v topné soustavě. Pokud v domě máte již montované ústřední topení je instalace snadná a do soustavy se připojí krb s teplovodní vložkou.

 Pořizujeme krb část 4. - Zvolte vhodný druh paliva

KrbyNejdl DrevoSuché dřevo je základ

Hlavním činitelem pro dobré spalovaní a tím dosažení optimálního vytopení domu je druh a stav paliva které použijeme, v našem případě je to dřevo. Použijeme- li nevhodné dřevo, nejen že si moc nezatopíme, ale také si zaděláváme na problém spojený se zanášením kouřovodu a komínu. Tím snížíme výkon krbové vložky nebo kamen. Měli bychom dbát na dobré uskladnění, ať už se jedná o dřevěná polena, dřevěné brikety nebo pelety.

 

Důležitým prvkem je vlhkost dřeva. Pokud použijeme navlhlé dřevo, snižujeme tak výkon, který vyprodukuje. Dřevo, které je řádně vysušené, vyprodukuje až dvojnásobek tepelné energie než dřevo vlhké či dokonce čerstvé. Vlhké dřevo obsahuje velké množství vody pod kůrou.. až nějakých 70%. Při spalování vynaložíme na vodu obsaženou ve dřevě velké množství tepelné energie, aby se voda odpařila, kterou bychom mohly použít na vytápění. Dalším záporem a to velkým je nedokonalé spalovaní, to způsobuje tvorbu dehtu a zanáší pohledové sklo a celou krbovou vložku.

K eliminaci předešlých prvků bychom měli zásoby dřeva pořídit co nejdříve po zimě. Dobře je uskladnit v suchém a větraném prostoru krytem před deštěm a dát dřevu možnost pořádně proschnout před nadcházející topnou sezonou. Suché dřevo vysychá v ideálním případě až 2 roky a to stále obsahuje okolo 20% vlhkosti, takže bychom se měli podívat po starším dřevě, ne čerstvě pokáceném. Při uskladnění můžeme dřevu napomoci tím, že jej nasekáme na menší polena, které rychleji vysychají.

rustikální pískovcový krbmoderní krb s obklademklasický portálový krb - mramor

To by jsme měli něco málo o vlhkosti… navštivte nás na stránkách Krby Nejdl , kde si můžete přečíst příští pokračovaní. Podíváme se na druhy dřeva a jejich přibližné ceny.

 

Pořizujeme krb část 5. - Vhodné dřevo do krbů

Co si budeme povídat…nejlepší a nejlevnější palivo do krbů či krbových kamen je dřevo. To můžeme dělit podle kategorií:

-          Tvrdosti

-          Charakteristických vlastností

-          Hustoty dřevní hmoty – ukazatel výhřevnosti

-          Účel použití – krbové, palivové dřevo do kotle, do pizza pecí, do udírny

Krbové dřevo

Nízkou spotřebu dřeva a maximální výkon vám nezajistí nejlepší krbová vložka nebo krbová kamna. Fígl je ve vhodném výběru dřeva. Špatným výběrem si můžete krb znehodnotit a zároveň se moc neohřejete. Pro topení v krbových kamnech nebo krbu je vhodné použít tvrdé suché dřevo – jako je dub, buk, jasan nebo dřevo z ovocných stromů. Tvrdé dřevo hoří sálavým plamenem. Zanechává velké množství rozžhavených uhlíků a těmi sálá příjemné teplo dlouhé hodiny.

Důležité je též uskladnění. Dřevo by nemělo být přímo na zemi…raději pod něj dát nějakou plachtu. Dále by měl být dostatečný přísun vzduchu nebo větrání v uzavřené místnosti. Aby dřevo správně vysychalo. Radíme tedy dřevo uskladnit pod přístřešek chráněném před deštěm s přísunem vzduchu. Doba vysychání dřeva je cca 1 - 2 roky. Čerstvě vytěžené dřevo mívá v průměru 50% vlhkost.

Čím je vlhkost měkkého a tvrdého palivového dřeva nižší, tím je výhřevnost vyšší.

Nedoporučujeme topit chemicky ošetřeným dřevem nebo překližkou. O jehličnanech je známo, že mají v sobě pryskyřici, která způsobuje při hoření vystřelování uhlíků a tím zanáší komíny a sklo krbové vložky.

Měkké dřevo z jehličnatých a převážně listnatých stromů používáme převážně na zátop nebo když potřebujeme rychlý a stálý žár. Dobré jsou z něj dělat třísky.

Výhřevnost dřeva

 

měkké palivo

výhřevnost při vlhkosti 25 %

kWh / 1 paletu
(1 pmr nebo 1,6 pms)

kWh / 1 pms

směs

1520

950

smrk

1511

944

borovice

1871

1169

modřín

1953

1221

 

 

 

tvrdé palivo

výhřevnost při vlhkosti 25 %

kWh / 1 paletu
(1 pmr nebo 1,6 pms)

kWh / 1 pms

směs (Ø)*

2060

1288

bříza

1969

1230

jasan

2065

1291

buk

2030

1269

dub

2074

1296

habr

2050

1281

akát

2224

1390

olše

1539

962

topol

1231

770

 

Pořizujeme krb část 6. - Stavební příprava

Co si můžeme představit pod pojmem stavební připravenost pro krby? Nejdůležitější je průměr komínu 200mm s tahovou výškou 5m. Výška od podlahy by měla být 2200mm pro vstup do komínu pod úhlem 45°. Stavební výška podlahy „0“ s doporučením použití dlažby. Tak to jsou základní předpoklady pro stavbu krbu. Pokud se chcete dozvědět více o stavební připravenosti, čtěte zde.

Pořizujeme krb část 7. – Montáž

Trošku se zmíníme o tom, jak je důležitá odborná montáž. Nenechávejte jí laikům, protože to nemusí dopadnout dobře a třeba můžete i vyhořet či si poškodit dům, komín nebo samotná kamna. Odborném nainstalování krbové vložky včetně obložení i krbových kamen zajistíte jejich dlouhodobou životnost i správnou funkci. Obraťte se raději na odborníka v oboru, který vám zaručí profesionální instalaci a poradí při nesnázích. V případě potřeby vám můžeme zajistit služby kominíka – pro revizi, čištění a kontrolu… i samozřejmě radu, zda váš současný komín je vyhovující.

 

Firma Krby Nejdl vám zaručí individuální přístup, vytvoření vizualizace, zpracování cenové nabídky a samozřejmě profesionální montáž. Konzultace a doprava je zdarma. Součástí montáže jsou kompletní kouřovody se zatěsněním žáruvzdorným provazem. Veškeré krby zhotovíme na míru včetně obkladu. Doporučíme a dodáme podkladová skla pod krbová kamna v odpovídajícím rozměru. Vše, co si budete přát.

 

Výhodou montáže je nižší cena pořízeného zboží díky snížené sazbě DPH a to 15%. V případě samotného nákupu zboží – krbová vložka, krbová kamna účtujeme základní sazbu 21%. Dáváme vám jistotu kvality napojení na komín dle platných předpisů. Nemusíte mít obavy z kolaudace nebo případném šetření pojišťovny. Díky kvalitní a odborné montáži si bez obav můžete zatopit a užívat pohody domova.

 

Pořizujeme krb část 8. – Údržba

Jak udržovat krbové vložky čisté?

K čištění skla krbové vložky používejte speciální čističe skla, gely a přípravky tomu určené. Vnitřní i vnější část krbové vložky se samozřejmě čistí za studena. Vnější část očistíme navlhčeným hadříkem. Uvnitř vybereme nahromaděný popel, krbovým vysavačem odstraníme zbytky prachu a vyčistíme sklo. Údržbu doporučujeme provádět jednou týdně, dle potřeby a užívání. Záleží též na palivu. Pokud užíváte vlhké nevysušené dřevo, musíte častěji čistit sklo z důvodu většího usazování částic, které se napalují. Též si tím zanášíte i komín. Radíme tedy používat vhodný typ suchého dřeva.

Pravidelná údržba se vám vyplatí. Tímto si prodloužíte životnost vaší krbové vložky či krbových kamen. Současné krbové vložky a krbová kamna vynikají úsporným spalováním s vyprodukovaným minimem popela.

 

 

Články

Krbová kamna ()

    Krby ani krbová kamna nemusejí být zdaleka pouze praktickým zařízením. Koho by neuklidnil pohled do, tmou se rozléhajících, plamenů a jemný…

Číst více >>

Krb jako rychlý zdroj tepla ()

 Krb jako rychlý zdroj tepla Pořízením krbu nebo krbových kamen je velmi výhodná investice, i když počáteční náklady jsou vysoké. Ty se Vám brzy vrá…

Číst více >>

Kontakt

Krby Nejdl
Miroslav Nejdl
Tyršova stezka 209 Lom 435 11
+ 420 733 524 646
e-mail : Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  
Prodejna Most
Nákupní středisko ORBIT
Žatecká 1488
Most 434 01
 
Otevírací doba
PO  10:00 - 17:00
ÚT 10:00 - 15:00
ST 10:00 - 17:00
ČT 10:00 - 15:00
PÁ 10:00 - 14:00
 

 

facebook-icon   google-plus-icon
© 2019 krbynejdl.cz . All Rights Reserved. Designed By vrsansky.net